piątek, 8 stycznia 2016

Istotne informacje na temat pizzy

Istotne informacje na temat pizzy

pizzeria kraków Masz oskoma na jadalną pizzę – zdołasz pójść aż do odpowiedniej pizzerii czy złożyć zamówienie ją spośród dostawą aż do domu (najlepiej w wypróbowanym w tym momencie miejscu), czy też także, głównie o ile wielbisz sam jeden „pichcić", poczęstować się sprawić ją sobie w domu. Wśród licznych wartości „samoobsługi" na zwierzchnim miejscu wymienić powinno się pewność, iż „wiesz co jesz" ... Wśród licznych wartości „samoobsługi" na zwierzchnim miejscu wymienić powinno się pewność, iż „wiesz co jesz" – sam jeden spełniasz wyboru każdych substratów strawy, od głównych (mąka, przyprawy) aż do wszystkich dodatków, mogąc nieopodal tym wykazać się prawidłowym gustem oraz inwencją w układaniu śniadania. Nie musisz nieopodal tym opróżniać przytulnej lokalnej kuchni, w jakiej zrealizujesz wszelkie niezbędne czynności tymczasowe (ewentualnie nieopodal odrębnie przegłosowanym gruncie muzycznym bądź spośród zagospodarowaniem innych, nie absorbujących manualnie, jakości uprzyjemniania czasu), zaś dodatkowo – o ile masz na owo rzetelne okoliczności oraz oskomę – zdołasz zmieść gotów produkt lokalnych grab w przegłosowanym towarzystwie. Podstawowym wymogiem realizacji żądz osobnego upieczenia pizzy jest jednak majątek odpowiedniego „know-how", czy zdolności jej wykonania oraz wypieku. Nie potrzebuje owo jednak gruntownych studiów erudycji kulinarnej. Pizza nie jest skoro daniem doborowym; co najmniej nic bardziej błędnego – przystaje ją ocenić zbyt największej rangi w opowieści „fast food". Zdaniem badaczki problemu, Lindy Stradley („History and Legends of Pizza", www.whatscookingamerica.net), pizza była początkowy substrat diety szczepów kultury śródziemnomorskiej od dziejów ery nieporuszonej, zaś jej źródłową modłą był naleśnik upieczony między kamieniami ogniska, przyprawiany następnie przeróżnymi bonusami oraz żywy zamiast talerza oraz sztućców aż do konfabulowania fasolówek bądź sosu. Jak mówią postępowanie korzystania z chleba jako talerza nadszedł od Hellenów, którzy jadali płaskie koliste chleby spośród różnego wariantu bonusami. Z działki taniości oraz prostot w preparowaniu było owo przekarmianie popularne głównie między robotników oraz ich rodzin. W czasie rozkwitu perskiego imperium Achemenidów wojacy Dariusza Rozległego (521-486 p.n.e.), przyzwyczajeni aż do długich wieców podczas licznych podbojów, wypiekali na swych tarczach ociupinę na postać chleba, pokrywając go następnie serem oraz daktylami. W pierwszej opowieści Rzymu autorstwa Katona Starszego (234-149 p.n.e.) bąka się „płaski bochenkowaty odłamek ciasta przyprawionego oliwą spośród oliwek, ziołami oraz miodem, upieczony na kamieniach". W środku pierworodny godny uwagi nam ustawa na pizzę jest dozwolone ocenić recepturę, wręczoną w książce kucharskiej „De re coquinaria" modnego kucharza oraz smakosza Marcusa Gaviusa Apiciusa (I stulecie n.e.); jako ingrediencje strawy, jakiej przesłankę opiewa wydrążony chleb chleba, wymienia się tutaj, mięcho kurka, ziarnka sosny, ser, czosnek zwyczajny, miętę, bzykaj oraz oliwę – wszelkie istnieją od zawsze czynniki współczesnej pizzy. W średniowieczu pojawiła się miano „pizza" w do dziś dnia świętowanej formie, zaś jej najbardziej zbiorowy gust sformował się za pośrednictwem uproszczeniu aż do Europy spośród Nowego Ziemio (Peru) pomidorów w 1522 roku oraz przygotowywanego spośród mleka bawołów wodnych, pochodzącego spośród Indii, sera mozzarella w XVIII wieku. Powszechną metropolią pizzy stał się w XVII-XVIII wieku Neapol, dokąd w 1830 roku otwarto pierwszą „prawdziwą", aż do dziś działającą pizzerię – „Antica Pizzeria Port'Alba". Na salony pizza wprowadziła natomiast wówczas w końcu XIX wieku zbyt kwestią królowej Małgorzaty (Margherity) di Savoia, połowy Umberta Dodatkowo, kto – bawiąc w Neapolu na wczasach – wezwał aż do swego pałacu najbardziej popularnego „pizzaioli" (szefa pizzerii), Raffaele Esposito, aby poczęstować się jego frykasów; spośród trzech ukazanych na degustacji sposobów królowej najbardziej gustowała pizza spośród mozzarellą, bazylią oraz pomidorami (w kolorach, składających się na barwy nacjonalistyczne Włoch), jaką w odwetu zbyt otrzymany list spośród podziękowaniem Esposito zadedykował królowej jako „pizzę Margherita". Mimo tej nobilitacji, pizza pozostała znanym przekarmianiem przede wszelkim skromniej zamożnych warstw społeczności.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz